2012. január 5., csütörtök

Az álmodozás folytatódik...

Nehéz út vezetett a ház tulajdonosának megtalálásához, pedig olyan egyszerűnek tűnt.
Bemegy az ember a Földhivatalba, és betekintést kér az ingatlan adataiba, nyílván az előírt illeték megfizetése ellenében.  - Ezt gondoltam én. 

Hívom a területileg illetékes hivatal ügyintézőjét, kedves és segítőkész: ügyfélfogadás már csak januárban lesz legközelebb, de ha akkor megyek, ingyen kapok betekintést az adatokba. Próbálok a szívére hatni, hogy milyen messze lakom, erre azt javasolja, hogy menjek be bármelyik hivatalba, onnan is elérhetőek az adatok. Boldogság :)
A legközelebbi hivatalban félfogadás még aznap. A hölgy megértő, de nem tud segíteni, a jogszabályok változtak, ha lekéri a tulajdoni lapot, azt nekik számlázza a rendszer, és már csak hiteles másolatot lehet kérni, majd 7000 forintért. Gyors fejszámolás, ekkora összeg egy információért így karácsony előtt már nem fér bele a költségvetésbe, a bánatomat megosztom, a pult mögött az ügyintézők egymást kérdezgetve keresik a megoldást, és egyikük tudja is. Földhivatal - online, az adatok elérhetőek, csak ügyfélkapus regisztráció kell hozzá. Rohanás az önkormányzathoz. Mázlim van, karácsonyig már nincs ügyfélfogadás, de ma még igen, háromig. Soron kívül, öt perc alatt kapok hozzáférést, és jó tanácsokat:  a rendszer akadozva, nehézkesen működik, ne legyek türelmetlen, csak akkor álljak neki, ha van elég időm és türelmem, ha nem megy akkor többször is próbálkozzak, a földhivatali adatok lekérésénél, lehet, hogy nem enged fizetni, néha napokig sem, de ne adjam fel, kezdjem mindig előröl, egyszer csak jó lesz. Száguldok haza, bejelentkezek, átirányít - nem működik. Este újból - ugyanaz. Másnap nincs internet egész nap. Ezen nincs mit csodálkozni, amióta hiper sebességgel kéne működni a modemnek,- a szolgáltató szerint, azóta csak este tíz és reggel nyolc között működik normálisan , esténként meg sehogy sem.
Harmadnap éjjel háromkor próbálkozom, úgysem bírok aludni, birtokolni akarom az információt, (és a házat is). Teljes siker, bejutok: jön a meglepetés: online 1000.- Ft-ért lehet betekinteni vagy nem hivatalos tulajdoni lap másolatot kérni. Itt jegyzem meg, hogy a hivatalos másolat is csak fele annyiba kerül mintha személyesen kérnénk : 3600,- Ft, a térkép másolat pedig 2400,- Ft. Otthonról, kényelmesen, sorban állás nélkül !!!
Fizetni persze nem enged, mert a saját fizetési portál még nem készült el, az OTP-é meg éppen nem működik. 
Reggel újból próba, most már működik, csak nincs OTP-s bankkártyám, a többi kártya elfogadása átmenetileg szünetel.  Eszembe jutnak a figyelmeztetések, így aztán nem csapkodom a gépet a falhoz.
Ennek ellenére megérzi a felé irányuló negatív energiákat, és amíg magára hagyom, hogy a karácsonyi menü főfogását a sütőbe helyezzem, úgy dönt végképp lemond földi pályafutásáról, és soha többé nem kapcsol be.

Elérkezett a szenteste, a karácsonyi zene helyett nagy csend, vacsora után bekapcsoljuk a tévét, aztán ki. Már régóta leszoktunk a tv nézésről, csak egy-egy jobb műsor , vagy a híradó miatt kapcsoljuk be.  Kissé bosszankodom azon, hogy miért nem jártam jobban utána a laptop javításának, beletörődtem, hogy itt a környéken senki sem vállalta. Most aztán itt állunk két működés képtelen géppel :(. Ráadásul a DVD lejátszó is megadta magát még valamikor a tavasszal, de nem igazán foglalkoztunk vele, hiszen évek óta nem használtuk már.  Aztán a villanyt lekapcsolva az ablakban világító mécses és az asztalon fekvő adventi koszorú gyertyáinak fényénél elviccelődünk azon, hogy álmaink házában úgysincs villany. Jó lesz hozzászokni :)

Most már biztos, hogy januárig várni kell, mert az elektronikus ügyintézés is szünetel január 2-ig. A két ünnep között sikerül félig életet lehelni a laptopba, olvasni és játszani már lehet rajta, írni még nem, - ez is jobb a semminél.
Aztán 3.-án végképp elfogyott a türelmem, és megpróbáltam megjavítani a hibás vinyót, sikerrel. Ha én ezt tudtam volna előre :)))

Végre megvan a tulajdonos neve, címe. Nyomoztam hozzá telefonszámot. Beszéltem vele, és a ház eladó. Most örülnöm kéne, mégsem vagyok boldog, mert mindig elszomorít, amikor olyan emberekkel hoz össze a sors, akik semmibe veszik a múlt értékeit, nem tisztelik a hagyományokat. A ház 10 évvel ezelőtt talált új gazdájára, aki azóta sem tett semmit, ezzel a csodálatos épülettel. Nem tett, mert nem akarja megtartani és soha nem is akarta. Anno, le akarta bontani, hogy a helyére valami modern csodapalotát építsen. Neki csak a hely kellett, ahová nem kell  új építési engedélyt kérni, (szerencsére a közművek gyors beszerzésével meggyűlt a baja, és közben a gazdasági helyzet is sokat romlott). Most azonban boldog, mert nemsokára villany és víz is lesz a telken, így bízik abban, hogy busás haszonnal tud rajta túladni. A víznek és villanynak örülök, és annak is, hogy el is adnák, annak azonban kevésbé, hogy egy "ingatlan spekulánssal" kell alkudozni, aki valószínűleg a reális érték tízszereséről indít, - félek, hogy nehezen jutunk közös nevezőre. A személyes találkozó előtt még gyűjtök egy kis háttérinformációt, (és remélem még egy kis tőkét is), aztán majd meglátjuk.
A találkozás élményét, és eredményét mindenképp megosztom Veletek.

11 megjegyzés:

 1. Szia,
  Tudom könnyen beszélek, mert nem én vagyok a ti helyzetetekben, de ne adjátok fel, mert megéri! Megéri a jövőtök miatt!
  És elsősorban próbáljatok minél több infot szerezni a kb. 20km-ert lefedő környék hasonló ingatlanjainak árfekvéséről, beleértve a telek és külön az ingatlan értékét is. Így lesz valami képetek arról, hogy mire számítsatok az egyezkedésnél.
  Két kalappal!!

  VálaszTörlés
 2. Ne adjátok fel!Jó hogy eladó..csak annyit tudok mondani..hogy tegyétek magatokat mintha már nem kellene..Amint meglátja az eladó hogy "nagyon kell"nektek..nagyon sokat fog kérni érte...de ne csüggedjetek...Hátha most jött el a Ti időtök.....és az is lehet hogy szerencsétek lesz..Kampányolok...mert meg szeretnélek majd látogatni..van sátram is ugy hogy a szállásom megoldva,,,...

  VálaszTörlés
 3. Át tudom érezni a helyzeted, az előző kiszemeltünk miatt nekünk is nyomoznunk kellett, nem kicsit, és olyan jó volt megtudni hogy eladó... :)
  Nagyon szurkolok, hogy sikerüljön megállapodnotok, annyira szép ez a ház, hogy hihetetlen!

  VálaszTörlés
 4. Nagyon drukkolok Nektek,mert az a ház...! Várom a beszámolót a továbbiakról, és addig is a legjobbakat!

  VálaszTörlés
 5. Tudod a szívem belesajdult, van aki a ház lelkéért szereti a házat, más nyerészkedne. Írtad, hogy lentebb is volt valami medencés terület, sajnos újgazdagok más szempontok alapján vásárolnak. Márta tanácsát kövesd!

  VálaszTörlés
 6. Nagyon drukkolok ám, főleg annak, hogy inkább túladni akarjon rajta, ne annyira nyerészkedni. Mentsd meg a karmaiból ;)

  VálaszTörlés
 7. 1. A dolgok nem történnek véletlenül: annak is oka van, hogy nem tudta elintézni a közműveket.
  2. Próbáld megérdeklődni, hog valóban be fogják-e vezetni hamarosan a vizet és a villanyt és nem csak a szolgáltatótól, hanem esetleg az önkormányzattól is, hátha ők reálisabban látják a helyzetet. Lehet, hogy kiderül, hogy ez nem is biztos, ami persze Nektek nem jó hír, de egy ütős kártya a kezetekben az alkunál.

  VálaszTörlés
 8. Úgy szeretném remélni, hogy megvettétek ezt a csodát, már be is költöztetek és csak az internet hiánya miatt hallgatsz...

  VálaszTörlés
 9. Csatlakozom az álmodhoz! mármint annak követéséhez.
  Néhány éve sikerült az Őrségben nyaralnom, azóta nem ereszt! Talán majd egyszer én is, ott. Addig álmodozom...és informálódom Tőled :-)

  VálaszTörlés
 10. Drukkolok!
  Nagyon kíváncsian várom a folytatást!

  VálaszTörlés
 11. Szia!
  Nagy örömmel akadtam a blogodra, csatlakozom a drukkolók táborához! ( Bár azóta ez a probléma is megoldódhatott, de én azt még nem olvastam; visszamentem egészen az első bejegyzésedig, most haladok előre az időben. :)
  Mi is ennél a fázisnál tartunk. Ingatlanos van is a háttérben, de nagyon nem szimpi... kerülőúton próbálunk informálódni. Egy valamit nem értek... a helyrajzi szám nem kellett a lekéréshez? Azt honnan sikerült megszerezned?
  Sok erőt és kitartást kívánok a felújításhoz, újrakezdéshez. Azt hiszem itt maga a hely is ontja magából a pozitív energiákat! :)
  Üdv;
  Hajni

  VálaszTörlés